Tunnetaan myös nimillä vertikaalikankaat, kankaat, liinat, aerial silks/fabric/tissue.

Silkit – näyttävä ilma-akrobatian muoto, jossa taiteillaan pitkien, katosta kaksinkerroin kiinnitettyjen kankaiden varassa. Silkeille tyypillisimpiä liikkeitä ovat erilaiset kiipeilyt, solminnat ja pudotukset.

Ensimmäisiä kertoja silkkejä on käytetty sirkusesityksissä mahdollisesti jo 1900-luvun puolivälin tienoilla. Laajempaan tietoisuuteen väline nousi 1990-luvun puolivälissä Cirque du Soleilin kautta.

Silkit kehittävät kokonaisvaltaisesti koko kroppaa: Ilma-akrobatialle tyypillisesti suurin rasitus kohdistuu silti käsiin ja keskivartaloon. Silkit vaativat hieman muita välineitämme enemmän kärsivällisyyttä aluksi. Jo kankaalla kiipeäminen ja ylösalaisin kääntyminen vaativat paljon voimaa ja tekniikkaa, ja siksi niiden harjoitteluun käytetäänkin aluksi paljon aikaa. Monia solmimisia pystyy onneksi harjoittelemaan myös lattiatasosta ja hyvin matalalta. Kun invertointi ja kiipeäminen alkavat sujua, on silkeillä vain taivas rajana, ja uusia temppuja oppiikin sen jälkeen usein alkua nopeammin!

Silkkitunteja järjestämme usean vuoden kokemuksella: Silkit lisättiin lajivalikoimaamme vuonna 2015.

Tunneilla käytämme pääasiallisesti Duradero-merkkistä, nimenomaan ilma-akrobatiakäyttöön tarkoitettua kangasta. Duradero-kankaat ovat kestäviä, pehmeitä ja keskinkertaisen joustavia. Kankaan pinta on aavistuksen karhea, mikä takaa tavallista paremman pidon.

Tunneillamme kankaita käytetään sekä staattisina että pyörivinä. Kaikki tunnit sisältävät huolellisen alkulämmittelyn ja lyhyen palauttelun.


Mitä mukaan silkkitunneille?

-Pukeudu tunneille pitkiin housuihin ja kainalot peittävään paitaan.

-Juomapullo kannattaa ottaa myös mukaan.

-Ei koruja! Tarkistathan myös, ettei vaatteissasi ole teräviä osia, kuten vetoketjuja.

-Puhdistathan ennen tuntia jalkapohjasi huolellisesti, erityisesti kesäaikaan.


Miten pääsen mukaan?

-Viikkotuntimme ovat irtotunteja: Aloittaa voi milloin tahansa!

-Katso ajantasainen tuntitarjonta ja ilmoittaudu varausjärjestelmämme kautta. Sopivan tasoisen tunnin löydät seuraamalla värikoodeja. Kun haluat siirtyä seuraavalle tasolle, muistathan kysyä asiasta opettajaltasi etukäteen.


Silks and Hammock Intro: Ensi kertaa kangasakrobatiaa kokeileville sekä alkeistason oppilaille soveltuva tunti. Tunnilla harjoitellaan alkeistason liikkeitä sekä kangaslenkillä (hammock) että silkeillä (vertikaalikankaat). Tunnilla harjoitellaan myös varovaisesti pää ylösalaisin kääntymistä muiden liikkeiden ohessa. Intro-tason tunti sopii mainiosti lajityypillisen voiman kehittämiseen. Muistathan, että etenkään ensimmäisillä kokeilukerroilla kaikkea ei tarvitse heti uskaltaa tehdä!

Käytyäsi vähintään kerran tällä Intro-tunnilla, voit jatkaa seuraaville tunneille:

-Hammock Tricks 1

-Silks 1

Halutessasi voit osallistua Introon useammankin kerran.

Liike-esimerkkejä silkeillä: Istuminen, kiipeäminen, invertin alkeet lattialta, sammakon alkeet, “sivujeesus”, kippura.

Liike-esimerkkejä hammockilla: Istuminen, seisominen, inversio, hip hang.

Lähtötasovaatimukset: Ei lähtötasovaatimuksia! Tunti ei edellytä aikaisempaa kokemusta ilma-akrobatiasta.

Tunnin kesto: 60 min.

Silks 1: Tällä alkeistason kangastempputunnilla jatketaan Introssa opittujen perusliikkeiden harjoittelua: Päähuomio on jatkon kannalta erittäin keskeisissä liikkeissä, kuten sujuvan invertoinnin ja kiipeämisen harjoittelussa. Opettelemme myös muutamia uusia, keskeisiä tapoja kietoutua kankaan ympärille. Tason 1 tunneilla kasvatetaan liikepankin lisäksi voimia ilmainvertointia varten ja liikkuvuutta jatkotason spagaatteja yms. varten. Huomioithan, että silkkien perusliikkeet ovat fyysisesti huomattavasti haastavampia, kuin alkeistason hammock-temput tai Aerial Yoga -tunnit.

Liike-esimerkkejä: Erilaiset peruskiipeystekniikat (venäläinen, ranskalainen), invertointi lattialta, sammakko, sakset.

Lähtötasovaatimukset: Silkit ovat sinulle välineenä tuttu – Olet käynyt vähintään kerran esim. Vertical Clubin Silks & Hammock Intro -tunnilla. Jaksat roikkua hetken pelkkien käsien varassa ja uskallat lähteä kääntymään ylösalaisin avustetusti.

Tunnin kesto: 60 min.

Silks 2Keskitason silkkitunti, joka sopii ilma-akrobatiaa säännöllisesti harrastaville ja silkkien perusteet jo tunteville oppilaille. Tunti sisältää aina inversioita sekä runsaasti ylävartalon voimaa vaativia nostoja. Tunnilla kehitetään niin liikkuvuutta, voimaa, koordinaatiota kuin tasapainoakin. Lisäksi aloitamme pudotusten harjoittelun ja yhdistelemme liikkeitä lyhyiksi sarjoiksi. Tunnilla voidaan käyttää silkkejä niin staattisesti kuin pyörienkin. 

Liike-esimerkkejä: Vatsa- ja selkäbalanssit, ilmainvertointi, erilaiset menot sammakkoon, jatkoliikkeet sammakosta ja saksista, peruspudotukset (esim. enkeli- polvi- ja lenkkipudotus, crusifix roll down).

Lähtötasovaatimukset: Sujuva kiipeäminen ja invertointi, sammakko, sakset ainakin välttävästi. Kankaan käyttö osana treenia on sinulle jo tuttua Silks 1 -tunneilta: Olethan käynyt Silks 1 -tunneilla jo jonkin aikaa ennen tunnin varaamista.

Tunnin kesto: 75 min.

Silks 3: Jatkotason silkkitunti, joka sopii ilma-akrobatiaa jo vuosia harrastaneille ja säännöllisesti treenaaville oppilaille. Tunti sisältää edistyneempää kehonhallintaa vaativia notkeus- ja voimatemppuja, pudotuksia ja erikoiskiipeilyjä. Tunnilla kehitetään niin liikkuvuutta, voimaa, koordinaatiota kuin tasapainoakin.  Lisäksi harjoittelemme joukon uusia pudotuksia ja yhdistelemme liikkeitä entistä pidemmiksi sarjoiksi. Tunnilla voidaan käyttää silkkejä niin staattisesti kuin pyörienkin. 

Lähtötasovaatimukset: Sujuva ilmainvertti ja erinomainen perustekniikka. Hallitset tasoilla 1-2 harjoitellut keskeiset perusliikkeet molemmilta puolilta.

Tunnin kesto: 75 min.

Huom! Kesätauolla kesällä 2019.

Silks Flow: Koreografinen tunti silkeillä. Silks Flow’ssa yhdistetään tempputunneiltakin tuttuja liikkeitä pidemmiksi sarjoiksi ja yhtenäisiksi koreografioiksi. Myös pienimuotoiseen luovaan työskentelyyn ja improvisaatioon saattaa toisinaan törmätä. Lisäksi tunneilla totutellaan liikkumaan musiikkiin ja perehdytään musiikin kuunteluun sekä tulkintaan.

Syys- ja kevätkauden lopussa tunneilla harjoitellaan aina koreografiaa studiomme kevät-/joulujuhlaa varten (ei esiintymispakkoa).

Lähtötasovaatimukset: Tunti sopii erityisen hyvin kaikille Silks 2 -tasosta ylöspäin. Olethan käynyt vähintään Silks 1 -tunneilla jonkin aikaa ennen tämän tunnin varaamista. Koreografia- tai tanssikokemusta ei vaadita!

Tunnin kesto: 75 min.

Huom! Toistaiseksi tauolla.